Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τα όπλα κατά των γυναικών, ΜΗ ΒΙΑ

Οι γυναίκες πληρώνουν βαρύ τίμημα για το επικίνδυνα ανεξέλεγκτο εμπόριο όπλων μικρού διαμετρήματος, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια υποφέρουν άμεσα και έμμεσα από την ένοπλη βία. Διατρέχουν, εξαιτίας του φύλου τους, ιδιαίτερο κίνδυνο για ορισμένα εγκλήματα - εγκλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και ο βιασμός.

"Δεδομένου ότι οι γυναίκες δεν είναι σχεδόν ποτέ αγοραστές, κάτοχοι ή χρήστες όπλων μικρού διαμετρήματος, υποφέρουν επίσης εντελώς δυνανάλογα από την ένοπλη βία. Συχνά προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τα όπλα χρειάζονται για την προστασία των γυναικών και των οικογενειών τους, όμως η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Οι γυναίκες θέλουν να φύγουν τα όπλα από την ζωή τους". Ντενίζ Σίρλ (Διεθνής Αμνηστία).

"Χωρίς την ενεργό ανάμιξη των γυναικών σε κάθε διαδικασία ειρήνευσης και ανασυγκρότησης, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ασφάλεια, καμια δικαιοσύνη και καμιά ειρήνη". Άννα ΜακΝτόναλντ (Oxfam).

"Υπάρχει σαφής ανάγκη να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους ζωής που να μη βασίζονται σε μια κουλτούρα βίας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται εναλλακτικά πρότυπα ρόλων, που να μην εξισώνουν τον ανδρισμό με την ένοπλη βία και τη θηλυκότητα με την παθητικότητα". Τζούντι  Μπάσινγκθγουέιτ (IANSA).